Na stronie znajdziesz najświeższe komunikaty dotyczące Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych

Aktualizacja aplikacji dla samorządów powiatowych pt. „Sprawozdanie rzeczowo-finansowe” – wersja 14_2, obowiązuje od 1 lipca 2020 roku.

Szanowni Państwo,

w związku z optymalizacją procesu pozyskiwania rzetelnych danych dotyczących realizacji zadań ustawowych samorządów powiatowych, finansowanych ze środków PFRON wg algorytmu,  Fundusz dokonał modyfikacji aplikacji „Sprawozdanie rzeczowo-finansowe”.

Działania te polegały na usunięciu zidentyfikowanych problemów w pracy aplikacji w 64 bitowym środowisku Access oraz dodaniu sum kontrolnych do raportów i pliku eksportu danych .

Ponadto przypominamy, że w sprawozdaniu, które Państwo składacie do Funduszu, począwszy od danych za okres pierwszego kwartału 2020 roku liczbę uczestników wtz wykazujemy jako średnią z miesięcy wchodzących w okres sprawozdawczy, wg stanu na koniec każdego miesiąca, w zaokrągleniu do pełnej wartości.

Przykład dla pierwszego półrocza: styczeń - 33 uczestników, luty - 32 uczestników, marzec - 33 uczestników, kwiecień - 31 uczestników, maj - 32 uczestników, czerwiec - 35 uczestników. Uzyskana średnia z sześciu miesięcy wynosi 32.67 i po jej zaokrągleniu do pełnej wartości otrzymujemy 33 uczestników.

Dodatkowo należy pamiętać, że termin „młodzież niepełnosprawna uczestnicząca w wtz” określa uczestnika wtz, w wieku do 18 lat włącznie.

Przypominamy również, że sprawozdanie Sp-P składane do Funduszu w cyklach kwartalnych, sporządzane będzie tylko narastająco w okresach sprawozdawczych:

• Za pierwszy kwartał – okres od 1 stycznia do 31 marca.
  • Za pierwsze półrocze – okres od 1 stycznia do 30 czerwca.
  • Za trzy kwartały – okres od 1 stycznia do 30 września.
  • Za rok – okres od 1 stycznia do 31 grudnia.

Poniżej dostępna jest instrukcja instalacji i opis działania programu, druk sprawozdania rzeczowo-finansowego, druk specyfikacji do zwrotów dokonanych na rachunek PFRON a także wszystkie niezbędne pliki do działania aplikacji. Zamieszczone druki nie uległy zmianie i są to te, które stosowali Państwo składając sprawozdanie za pierwszy kwartał 2020 roku.

W przypadku pytań dotyczących instalacji aplikacji należy kontaktować się z p. Piotrem Miśkiewiczem tel. 22 50 55 357 lub p. Michałem Gadomskim tel. 22 50 55 758 pracownikami Wydziału ds. Samorządów w Departamencie ds. Finansowych.

Data publikacji: 2020-06-23

Inne aktualności z tej kategorii